KOLUMNE

Knjiga sedmice: Gijom Muso-Djevojka iz Bruklina

 U svom djelu  „Djevojka iz Bruklina“ Gijom Muso  nam opet pokazuje zašto je jedan od omiljenih pisaca današnjice. Ovaj  ljubavni triler pun napetosti, nepredvidljivosti, tajni iz prošlosti koje će promijeniti živote mnogih ljudi.

Kada se odlučite za istinu, ne možete tražiti samo mrvicu. Morate zagrebati duboko ispod površine.

Ana i Rafael: mladi par na pragu vjenčanja, u vezi šest meseci. Zaljubljeni, skladni, sretni… Samo nešto fali: Ana ne priča o svojoj prošlosti. A Rafael, poznati pisac krimića i trilera, ne voli nedorečene stvari, mora odgonetnuti zagonetku. Ali istina nekad umije da šokira i uhvati nas potpuno nespremne. Ana, nakon dosta neodlučnosti, posustaje pred navaljivanjem i otkriva svoju tajnu. A njen izabranik, ne mogavši da podnese, ustaje i odlazi.

Vrlo brzo se on pokajao zbog ishitrenog reagovanja i vratio se da razgovaraju, da čuje objašnjenje. Ali nje nije bilo tu. Nakon potrage uz pomoć svog prijatelja, penzionisanog policajca Marka Karadeka, saznaje da je Ana oteta u noći kada se vratila kući, nakon njihove svađe.

Zašto bi iko želio da je otme? Šta znači ta fotografija koju mu je pokazala i zašto sebe krivi za to što je prikazano na njoj?

Odlučan da sluša svoje srce i pronađe svoju ljubav, Rafael uz pomoć Karadeka, otkriva strašne istine. Ana nije Ana. Ana je djevojka koja je promijenila identitet. Ana je Kler Karlajljedna od djevojčica koju je prije desetak godina kidnapovao, silovao, mučio i držao zatočenu dve godine Kifer, psihopata koji je na kraju umro u svojoj kući usljed požara. Njegove žrtve također nisu preživjele. Tijelo Kler Karlajl, doduše, nikada nije pronađeno, ali u zvaničnim izveštajima ona je mrtva.

Muso se ne ponavlja, ne piše šablonski i daruje nam roman napisan na poseban, ali ipak njemu svojstven način.

Priča nimalo nije jednostavna, Gijom nas savršeno uvodi u zaplet, koji traje do samog kraja. Drži nas u neizvjesnosti, unosi nove likove u priču i postepeno nam otkriva njihovu međusobnu povezanost.

U jednom delu knjige, autor citira Gabrijela Garsiju Markesa: „Svaki čovek ima tri života. Jedan javni, jedan privatni i jedan tajni.“

Kada se odlučite za istinu, ne možete tražiti samo mrvicu. Morate zagrebati duboko ispod površine.

Ostavljamo vam da saznate detalje sami. Roman Djevojka iz Bruklina je djelo proslavljenog autora, ali nikako manjeg kvaliteta, kao što se nekada dešava piscima koji napišu veći broj romana.

Verujemo da ljubitelji Gijoma Musoa takođe nikako neće biti razočarani, jer je svoju titulu autora bestselera opravdao i ovaj put. I da se podsetimo, Gijom Muso je francuski pisac rođen 1974. godine. Od malena je voleo da čita i piše, a 2009. je bio drugi najprodavaniji autor u Francuskoj. Knjige su mu prevedene na 34 jezika i prodate su u 11 miliona primjeraka.

 

Povezane objave

Back to top button