REPORTAŽE

Ramazanska reportaža: Kraj tanana šadrvana džamije Malešići

Džemat Malešići je poslijeratni džemat koji je započeo sa radom 2005. godine  izgradnjom prve džamije u ovom naselju. Dotad su džematlije svoje aktivnosti upražnjavali u džematu Stari Ilijaš kojem su teritorijalno i pripadali do osnivanja džemata. Vakif džamije Malešići Nusret Gljiva uvakufio je sa svojom porodicom zemljište za izgradnju džamije. Temelj je bio u julu mjesecu 2005. godine, a da bi naredne godine 9. jula 2006. godine džamija bila svečano i otvorena sa svim postojećim pratećim objektima koji uključuju imamski stan, abdesthanu, čajdžinicu, kotlovnicu te ostavu za ogrjev. Većinski dio  sredstva za izgradnju džamije su obezbjedile džematlije ovoga džemata uz pomoć džematlija iz dijaspore. Od osnivanja džemata Malešići do 2012. god. imamsku dužnost obavljao je Ejub ef. Velić, a od 2012. god. imamsku dužnost u ovome džematu obavlja Muhidin ef. Husić.

Šadrvan u haremu džamije Malešići

U ljetnom periodu 2019. započeta je montaža šadrvana koji je donacija „Sarajevo-šuma“, a montažu je od sebe uradio hadžija Mujo Karavdić. Zahvaljujući vakifu hadži Omeru i njegovoj hanumi Zilki Memišević te njihovoj cjelokupnoj porodici, šadrvan dobiva svoju posebnu estetsku dimenziju sa izgradnjom fontane koncem 2020. god. Što za jedan grad, jedno mjesto znači šadrvan znaju putnici-namjernici, putopisci, žedni, musallije (klanjači), radoznali, zaljubljeni..

O šadrvanu i njegovom značaju za džamiju Malešići za Radio Ilijaš govori imam Muhidin ef. Husić.

Ideja o izgradnji šadrvana stara je koliko i sama džamija, njen začetnik je Ejub ef. Velić. Čekalo se sve ove godine da se obezbjede uslovi i zajedničkim trudom došli smo do njene izgradnje, zahvaljujući našim džematlijama, vakifima, kao i društveno-odgovornim firmama to smo i uspjeli. Htjeli smo da naša Fontana bude ders, pouka budućim generacijama, pa su na njoj uklesani cvijet Srebrenice i ljiljani, simbol stradanja svih Bošnjaka i zabilješka historije jer ko historiju ne pamti osuđen je na njeno ponavljanje.  S obzirom da je naša džamija bosanskog stila i šadrvan je izgrađen u tom stilu od drveta u potpunosti kako bi se uklopio u naš lijepi ambijent. Projekat je kompletiran početkom ramazana ove godine. Šadrvan je dao posebnu estetiku samom haremu džamije, voćke koje su bile zasađene i nisu imale neku svrhu eliminisali smo, tako da je sa puta i ulaza otvoren pogled ka šadrvanu, koji je postao centralni dio i duša našeg harema, kazao je ef. Husić.

Šadrvan je postavljen iznad bunara, a dovedena je gradska pitka voda zbog sigurnosti korisnika.

Samo čuvenije naše džamije imale su u svojim haremima šadrvane, a danas je to sve češći slučaj. Uz manje i jednostavnije džamije podizane su nekada samo česme. Jedva da na svijetu postoji džamija, a da kraj nje ne postoji bilo kakav izvor vode: bunar, česma, šadrvan, čatrnja, potočić, rijeka, jezero, more, bazen.

Islam je bez vode nezamisliv. Hadis nam govori da tokom abdestnog čišćenja kada je vjernik pere svoje lice – svaki grijeh koji je on počinio svojim očima biva zadnjom kapljicom vode sapran s njegovog lica; kada pere svoje ruke grijeh koji su one počinile biva izbrisan, a kad pere svoja stopala, grijeh kojem su ona hodila biva sapran, čime on bude očišćen od svojih grijeha.

Šadrvani u sebi sadrže elemente i česme i abdesthane i fontane i sebilja. Šadrvan je najljepši vodoopskrbni objekat u islamskom graditeljskom naslijeđu.. Tu je nekoliko česmi, četiri, šest, osam, deset ili više, zavisno od toga koliko šadrvan ima ravnih strana, sa kojih prolaznici i putnici piju vodu, a klanjači uzimaju abdest. Tu je lijepo izrađena čaška šadrvana, obično najljepši dio šadrvana, zatim željezna, mrežasta ograda koja štiti bazen od nekulturnih posjetilaca i, najzad, kubbe ili  kupola koja to sve natkriljuje.

Ostale aktivnosti i planovi u džematu Malešići

U džematu Malešići se odvijaju sve redovne aktivnosti počevši od pet dnevnih namaza, džuma-namaza, bajram-namaza te mektebske pouke koja se održava dva dana u sedmici- subotom i nedjeljom. Do 2018. god. džemat Malešići nije imao svoje džematsko mezarje, da bi početkom te godine, zahvaljujući vakifu rahmetli Aliji Nukiću i njegovoj porodici, džemat po prvi put, od svog osnivanja, dobio svoje mezarje u koje se uglavnom ukopavaju džematlije ovoga džemata, a prvi koji je ukopan u džematsko mezarje je sami vakif rahmetli Alija Nukić. Početkom 2019. godine, ukazala se potreba zamjene postojeće džamijske ograde oko harema zbog njene dotrajalosti. Novčana sredstva za zamjenu ograde je donacija Ćamila Germić i njegove hanume Fadile Germić te njihove djece. Prilikom zamjene ograde prvenstveno je urađena adaptacija betonskih stubova sa dekorativnom keramikom te led rasvjetom ispod samih kapa na stubovima te na taj način ograda je dobila svoju puninu i posebni sjaj, ispričao nam je efendija Husić.  Naredni planirani, a ujedno i najveći, projekat džemata Malešići je adaptacija i rekonstrukcija postojećeg imamskog stana za koji je najveću donaciju obezbjedio Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, te Općina Ilijaš, te većina džematlija džemata Malešići.

 

Povezane objave

Back to top button