GALERIJAREPORTAŽE

U posjeti Srednjem

srednje9Ekipa Radio Ilijaša posjetila je Srednje. Iako Srednje ima i Dom zdravlja i poštu i džamiju i apoteku i školu, prodavnice i pekare i Spomen dom i matični ured u ove zimske dane djeluje  prilično pusto.
Srednje bi, u najmanjem, moglo biti kao Podlugovi, ali nedostatak jačih privrednih subjekata koji bi ulagali u razvoj se osjeti i u samom centru ovog malog mjesta. Srednje ima i Stranku za Srednje. I vijećnike u Općinskom vijeću. Nadu pruža i Pilana koja treba početi raditi punim kapacitetom i unijeti živosti u ovo malo mjesto na magistralnom putu . Živost unose djeca i uspješan rad Osnovne škole “Srednje”.
Srednje ima i veoma uspješno Udruženje žena “Ruža”.
Danas Srednje ima problema sa vodosnabdijevanjem, sa opasnim klizištima…
No najvažnije što Srednje ima su ljudi, topli i dobrodušni, spremni i naviknuti da pomažu. Osobenost ovog malog mjesta su udobni mali ugostiteljski objekti kao istrgnuti iz nekog drugog ljepšeg vremena, kafanice sa dugom tradicijom koje pružaju domaći osjećaj i nude osvježenje i okrepljenje domaćim gostima, ali i putnicima namjernicima. Kao i onima koji samo čekaju autobus za Ilijaš ili Sarajevo.
Općina Ilijaš ulaže u razvoj ove, kao i ostalih mjesnih zajednica. Srednje ima i Regulacioni plan koji predviđa razvoj i izgradnju do 2023. godine.

Evo i galerije fotografija.

Historijat
Godine 1945. formiraju se se srezovi, a unutar srezova mjesni narodni odbori. Na Sarajevskom, Visočkom i Vareškom području formira se 5 srezova. Sarajevo, Fojnica, Visoko, Vareš i Srednje (sa sjedištem u Semizovcu). U sastavu Srednjeg bili su Rajlovac, Reljevo, Vogošća, Semizovac, Ilijaš, Višnjica, Nahorevo, Srednje i Nišići. Od maja 1945. godine na Taračin Dolu je funkcionirao Mjesni (seoski) narodni odbor Višnjica, koji je pripadao Opštinskom NOO Podgora – Breza (do 1946. godine, kada se ukidaju općinski NOO) i srezu Srednje, čije je sjedište bilo u Semizovcu (do kraja 1947. godine). Predsjednici mjesnog NOO “Višnjica” na Taračin Dolu bili su: Ilija Ilje Barić iz Solakovića, pa Karlo Filipović iz Ulištovića, a sekretar Ilija Iljko Babić iz Kopošića.
Takva podjela funkcionirala je do 1947. godine kada se ukida srez Srednje i formiraju posebni narodni odbori. Mjesni odbor Semizovac (sa sjedištem u Semizovcu) obuhvatao je osim semizovačkih sela i Solakoviće, Korita, Taračin Do, Višnjicu i Malešiće.
Treća reorganizacija provedena je 1952. godine i na području sadašnje općine Ilijaš formiraju se dvije općine; općina Podlugovi i općina Srednje.
Slijedeća reorganizacija je 1955. godine kada se formiraju 2 komune a to su općina Ilijaš sa sjedištem u Ilijašu i općina Srednje sa sjedištem u Srednjem. Općini Ilijaš pripadala su, imedju ostalog, sela: Taračin Do, Solakovići, Višnjica i Korita a općini Srednje sela: Bokšići, Bokšić, Ljubina, Srednje, Tisovik, Vidotina… Godine 1959. ukidaju se mnogi srezovi i općina Ilijaš po prvi puta pripada Sarajevskom srezu. Godine 1960 ukinuta je općina Srednje a 1977. godine općina Ilijaš ulazi u zajednicu općina grada Sarajeva i sa preostalih devet općina postaje gradska općina grada Sarajeva.

Povezane objave

Back to top button