KOLUMNE

Knjige sedmice: Ljubavni i kriminalistički roman savršena kombinacija štiva za vikend

Rekoše da je sreća ignorisanje ostatka svijeta jer ste zauzeti čitanjem dobre knjige. I ove sedmice donosimo Vam dva naslova beletristike u kojima možete uživati,  bilo u toplini svog doma ili za vikend odmor  pred spavanje nakon uzbudljivog dana u prirodi.

Danijela Stil-Munja

Kraljica  lakog žanra Danijela Stil u svojoj novoj knjizi “Munja” uvodi nas u ljubavnu dramu o paru pred koji je život bacio najteže izazove! Aleksandra i Sem Parker savršen su bračni par. Ona je uspješan advokat i partner u prestižnoj pravnoj firmi, a on poznati preduzetnik i finansijski mag s Vol strita. Blagoslovljeni su srećnim brakom i trogodišnjom kćerkom. Sve svoje obaveze uspijevaju da prilagode djetetu i zajedničkom životu, koji traje punih sedamnaest godina.

Nažalost, prva munja koja je sijevnula  i iz rutinskog zdravstvenog pregleda otkrila opaku bolest kod Aleks dovela je u iskušenje sve godine kroz koje su ona i Sem prošli zajedno i idilični bračni život urušio se kao kula od karata. Drugi put munja je pogodila Sema i njegov posao. Oboje povrijeđeni i ugroženi, svako na svoj način, naći će se na velikom testu: da li veze poput ljubavi i braka mogu da izdrže najveće i neočekivane obrte koje život donosi.

Danijela Stil, jedna od najprodavanijih autorica u Americi, ali i širom svijeta. Poznata je po svojim ljubavnim romanima koji su prodati u više od 530 miliona primjeraka. Njeni romani bili su na listi bestselera Njujork Tajmsa više od 390 uzastopnih sedmica , a dvadeset i jedan roman je adaptiran za TV.

Kafa ili čaj, udobna fotelja i komadići čokolade i knjiga savršena su slika hedonizma za brojne knjigoholičare i bolji su od gledanja televizijskih serija jer radnju ne prekidaju reklame. Dobra knjiga je, ipak, dokaz da se i obični smrtnici razumiju u magiju.

Nele Neuhaus-Nevoljena žena

Nele Neuhaus je krenula u zapleten svijet kriminalističkih romana uz velike ambicije i sasvim solidnu izvedbu u romanu Nevoljena žena. Spisateljica romana o zanimljivim partnerima je izabrala okolicu Frankfurta, koji sam po sebi daje jednu posebnu dimenziju Neuhausinom peru, dovodeći zanimljiv spoj urbanog i ruralnog u okvire jedne vrste prikrivene podradnje. U tim malim njemačkim gradićima i selima niko nije imun od nasilja i kriminala, a kompleksne priče o moćnim, bogatim i pokvarenim osobama koje iskorištavaju, muče i odbacuju sve oko sebe pokazuju dosege ljudskih nedostataka i mana.

Nele Neuhaus ne bježi od žanrovskih okvira, krvavih scena (koje ne traju predugo i nisu pretjerano detaljne) i teške polazišne točke za svakog kreatora kriminalističkih serijala. Njezino uspješno tretiranje onoga što prati gotovo svaku (literarnu) kriminalističku istragu postavlja je u red uspješnih krimi autora. Uz dodatni podstrek koji stvara mjesto radnje, dobiva se zanimljiva kombinacija likova i priča koje su vođene sigurno i uzbudljivo. Neuhaus je autorica koja se uspješno integrirala u mračni svijet ubojstava i kriminala, tako što je uz poznate sastojke uspjela dobiti recept koji je poseban i drugačiji od ostalih.

Jednog nedjeljnog jutra u augustu u  vinogradu pokraj Hochheima pronađeno je truplo. Nedvojbeno je riječ o samoubistvu: poštovani frankfurtski državni odvjetnik dr. Joachim Hardenbach lovačkom je puškom pucao sebi u usta. Za nepuni sat Odjel K11 grada Hofheimera pozvao je glavnog inspektora krim-policije Olivera von Bodensteina i njegovu novu kolegicu Piju Kirchhoff na još jedno mjesto zločina. U podnožju izletničkog tornja u Tauernu pronađeno je tijelo mlade žene. No, ovaj je put slučaj samo na prvi pogled izgledao kao samoubistvo; zapravo je riječ o savršeno isplaniranom hladnokrvnom ubistvu.

Istraga je Olivera von Bodensteina i Piju Kirchhoff odvela do mondenog imanja i konjičkog kluba Waldhof. Tamo su saznali da je Isabel Kerstner, lijepa, mlada supruga veterinara za konje, već za života bila omražena; varala je supruga i bila intrigantna zloća. Imena na listi osumnjičenika za ubistvo sve je više….

Dokaz da je knjiga dobra je kada vam je teško da je zatvorite i jedva čekate prvu priliku da nastavite priču. Onda se javlja i taj pomiješani osjećaj i da ste nestrpljivi da saznate kraj, a s druge strane dođe vam da plačete jer se priča završava.

Možda i najbolja stvar u vezi knjiga je što o njima možete raspravljati sa svojim prijateljima i preporučiti im nešto novo, zabavno i korisno, način kako će kvalitetno potrošiti vrijeme, a ljubitelji knjiga zaista ne mogu imati samo jednu omiljenu knjigu i pisca, nego stotine njih. Preporučene knjige potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Knjige preporučila : Jasmina Masnopita Gradska biblioteka Ilijaš

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

Povezane objave

Back to top button